+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Jaki subwoofer do pokoju 30m2 ?

Użytkownik
    Czas online
    1 d 8 g 32 m

Jaki subwoofer do pokoju 30m2 ?

To moje drugie podejście do tego tematu. Jakiś czas temu już zasięgałem opinii na forum, lecz z braku czasu, projektu nie zrealizowałem. Chyba dobrze się stało, ponieważ mam teraz lepsze warunki do robienia DIY - mam wszystkie potrzebne narzędzia, nawet średniej wielkości formatówkę z możliwością cięcia pod kątem 45st., oraz wszystkie materiały stolarskie. Na głośnik i wzmacniacz chcę przeznaczyć około 1000zł. Mam w tej chwili kolumny podłogowe DIY na głośnikach STX GDN-18-130-8-AKX i GDWK-10-250-8-AKX, oraz podstawkowe na GDN-15-100-8-AKX i GDWK-10-200-8-AKX. Subwoofer potrzebny mi jest do wspomagania kolumn przy słuchaniu muzyki i do kina domowego. Ponieważ pokój jest dobrze wytłumiony, basu nawet przy 4 głośnikach nie jest za dużo.Liczę na pomoc w wyborze głośnika. Zależy mi na jak najlepszym zgraniu się subwoofera z kolumnami frontowymi.
    Pozdrawiam

Użytkownik Avatar gooralesko
    Czas online
    20 d 17 g 12 m
    Nie podałeś budżetu.

EDYTA: faktycznie podał ;P

Zajrzyj do tego tematu - http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...-kina-domowego

Jest tam mowa o 300 litrowej linii transmisyjnej na 15 calowym STXie, któa zejść powinna na sam dół jednocześnie bezkompromisowo uzupełnić fornty i grac z dużym ciśnieniem przy najniższych częstotliwościach. Problemem jest to ze mas zkolumny z BRem. Zgranie takich kolumn puszczonych na pełne pasmo z subem nie będzie łatwe, a niektórzy sądzą nawet ze jest niewykonalne. Rozwiązaniem jest zamknięcie tuneli BR i zrobienie z frontów obudów zamkniętych.
    Ostatnio edytowane przez gooralesko ; 05.02.2012 o 13:19
    W budowie: dopieszczanie subostolika

Zaawansowany
    Czas online
    9 d 7 g 29 m
    podał, 1000zł na wzmak i głośnik:P

Dodam, że mnie korci 15" STX w obudowę 100 litrów BR.

Użytkownik
    Czas online
    1 d 8 g 32 m
    Autor wątku
    Wolałbym coś z BR. Na Audio Show słuchałem Audio Note na głośnikach 8cali i bas był niesamowity. Czy sub na dwóch 8calowych STX AWX by się sprawdził? Muszę dodać, że z różnych względów obudowa brutto nie powinna być większa niż 100l.
    Pozdrawiam

Zaawansowany Avatar Pogromca mitow
    Czas online
    55 d 2 g 6 m
    Cytat Napisał Janekzet Zobacz post
    Na Audio Show słuchałem Audio Note na głośnikach 8cali i bas był niesamowity.
    Nic dziwnego, w koncu Audio Note stosuje linie transmisyjna...

Czas online
    20 d 17 g 12 m
    Janek podaj wymiary pokoju. Spróbujemy coś dobrać.

Początkujący
    Czas online
    5 d 12 g 2 m
    @gooralesko - masz w temacie 30m2

Czas online
    20 d 17 g 12 m
    To nie są wymiary pokoju tylko powierzchnia pokoju. 30m2 można uzyskać przy róznych kształtach. A potrzebne mi są one by wiedzieć gdzie są umieszczone mody pomieszczenia.

Zaawansowany Avatar Shiver
    Czas online
    37 d 12 g 10 m
    Wysokość też jest wymiarem której nie odzwierciedla powierzchnia, a między sufitem i podłogą zwykle fala stojąca jest najsilniejsza (zwłaszcza w większych salonach).

Jeżeli chcesz dobrze zgrać suba z resztą kolumn to będziesz musiał porobić sobie zatyczki do bass reflex'ów dla kolumn pełnopasmowych, inaczej faza która przewraca się w okolicach strojenia uniemożliwi Ci odpowiednie zgranie.

Co do wyboru głośnika ja bym optował za nowym papierowym 12sto calowym Stx. Nie słuchałem go ale wydaje się być naprawdę bardzo przyzwoity. 8cali do 30m bym odpuścił, po co się rozczarować
    Rozmiar ma znaczenie
    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

Czas online
    20 d 17 g 12 m
    Naprawdę? To dla mnie niespodzianka. Zalezy o jak dużym salonie mówimy bo miałem okazję mierzyć mody w 24 metrowym pokoju i ten z wysokości był akceptowalny. A w końcu one sa w śordku wyższego basu i nie da się ich ominąć bo kazdy nawet mały mointorek do około 70Hz schodzi w miarę głośno.

W małych pokojach również mod wysokości nie był nigdy dokuczliwy.

+ Odpowiedz na ten temat

Uprawnienia